Cankarjeva cesta 9, 1000 Ljubljana

E-pošta: mdg-ljubljana@guest.arnes.si
telefon: 386 59 727 639

fax: 01/231 80 62
sekretarka: 070/ 699 336

23. oktober 2012

Strkovna ekskurzija »Na pobiranje oljk v Slovensko Istro«


Vabimo vas, da se nam pridružite na strokovni ekskuriziji v Slovensko Istro v soboto, 9. novembra 2013.

Prijave zbiramo do srede, 6. novembra 2013.

 

Program: »Na obiranje oljk v Slovensko Istro«

Padna – Stara torkla z malico – Krkavče - obiranje oljk – sodobna torkla/oljarna – večerja


PADNA – vasica slikarja Božidarja Jakca
Padna leži na hribu v občini Piran. Od tu je mogoče videti morje in najvišje vrhove slovenskih Alp. Na pomolu strme in razgledne vzpetine je cerkev sv. Blaža z zgodnjegotskimi elementi iz 13. in 14. stoletja ter marmornatim podstavkom kropilnika iz 9. stoletja. Sprehodili se bomo skozi galerijo Božidarja Jakca in izvedeli zgodbo o njegovi tesni povezanosti z Istro in Istrani. Iz Padne bomo imeli čudovit razgled na južno pobočje padenskega hriba poraščenega z oljkami, starimi več kot 300 let. Po čudovitem razgledu si bomo vzeli čas za kavico v bližnji
restavraciji.

STARA TORKLA - Tonina hiša s staro torklo in domačimi dobrotami
V zaledju Portoroža se v eni izmed istrskih vasic nahaja etnološka zbirka Tonina hiša, ki si jo bomo ogledali. V značilni kamniti istrski hiši so stara kuhinja, spalnica in torkla (stiskalnica za stiskanje oljk), ki priča o predelavi oliv iz sredine 20. stoletja. Po ogledu se bomo prepustili okusom Istre, se okrepčali z domačo figovo marmelado in šilcem žganja.

KRKAVČE: »kjer je mati od ulik doma« - ogled idilične istrske vasice
Odpravili se bomo v dolino Dragonje, natančneje v Krkavče, eno izmed istrskih vasic, kjer se s tradicijo pridelovanja oljčnega olja ponašajo že stoletja. Krkavče so ena najlepših vasi v Slovenski Istri. Nad vasjo se nahaja skrivnostni kamen, ki naj bi bil po nekaterih izročilih pogansko znamenje, ki si ga bomo ogledali. Nato si bomo ogledali stari del vasi Krkavče. Gre za vas z bogato zgodovino in zanimivo istrsko arhitekturo. Sprehodili se bomo med ozkim uličicami in starimi kamnitimi hišami. Če bomo imeli nekaj sreče, se bomo na trgu pred vaško cerkvijo srečali s simpatičnim domačinom in si pobliže ogledali oljko, ki naj bi imela čez 800 let.

DOLINA DRAGONJE – OBIRANJE OLJK
Iz Krkavč se bomo spustili v dolino Dragonje. Tu nas bo sprejel na svoji kmetiji eden izmed lokalnih oljkarjev. Preden se bomo odpravili v oljčni nasad, nam bodo najprej postregli s pijačo, razložili postopek pobiranja in nas seznanili z drobnimi skrivnosti, ki jih skrivajo oljke. V oljčnem nasadu se bomo preizkusili v pobiranju tudi sami in spoznali zakaj je pobiranje oljk za Istrane nekaj posebnega!

OBISK OLJARNE/TORKLE – opazovanje oljkarjev pri delu in degustacija
svežega oljčnega olja
Za zaključek bomo imeli možnost pobliže spoznati predelavo oljčnega olja iz obranih sadežev. Ustavili se bomo v sodobni »torkli« (oljarni), kjer bomo imeli priložnost spremljati oljkarja pri stiskanju čisto svežega ekstra deviškega oljčnega olja ter namazov iz oljk. Če bomo želeli, ga bomo lahko tudi poizkusili in tako oljčna olja primerjali med seboj. Kdor bo želel, bo imel tudi možnost nakupa.

VEČERJA V STAREM DELU KOPRA
Veselo druženje in spoznavanje Slovenske Istre bomo sklenili v prijetni gostilnici v starem mestnem jedru Kopra, kjer nam bodo prijazno postregli okusno večerjo.